Tekerlekli Kayak Nedir ? Marwe Örneği

Anasayfa » Tekerlekli Kayak Nedir ? Marwe Örneği

İlk olarak 1930 yılların ortalarında yapılan tekerlekli kayakların doğuş yeri İtalya ve Kuzey Avrupa olmakla beraber Paolo Miorin de meşhur Skirollo’su ile tekerlekli kayakın mucidi olarak addedilebilir.

Gelişimi ve Yarışlara Dahil Oluşu

1950’li yıllarda Kayaklı Koşu dalının ciddi bir yarışma sporu olarak evrilmeye başlamasıyla yaz mevsiminde antrenman yapma ihtiyacı iyice belirgin hale gelmişti. 1950 lilerden 1970’lere kadar standart kayakların altına çeşitli formlarda tekerlek takılmasıyla üstesinden gelinen bu durum, 1970 lerde bir standarta oturtulmuş ve önde bir arkada ise iki tekerlekli bir yapıya bürünmüştür. 1985’te Avrupa Tekerlekli Kayak Federasyonunun kurulmasıyla başlayan süreçte tekerlekli kayaklar temel olarak bugünkü görünümüne kavuşurken ilk Avrupa Şampiyonası ise 1988 yılında Hollanda’da düzenlenmiştir. Bu sporun büyüme potansiyelini gören ve dikkate alan FIS 1992 yılındaki kongresinde tekerlekli kayağı ayrı bir dal olarak kendi bünyesinde oluşturmuş ve ilk Dünya Kupasını 1993 yılında yine Hollanda da düzenlemiştir.

Standart düz bir zemin yarışında bir tekerlekli kayak saatte 50 km hıza kadar ulaşabilir. Klasik ve paten olarak ikiye ayrılan tekerlekli kayaklarda klasik modeller genelde daha geniş tekerlere sahipken paten modeller ise dar tekerlere sahiptir.

Marwe’nin pazara girmesi ise Federasyonun kuruluşundan hemen sonra 1986 yılında olmuş ve ilk olarak paten modeller satılmaya başlanmıştır. En çok tercih edilen modellerden birisi olan Marwe 610A ise 1990 yılında üretildikten sonra pazarda ciddi bir başarı yakalamış ve Finlandiyalı Dünya Şampiyonu Marjo Matikainen-Kallström tarafından tercih edilmesi ve antrenmanlarında kullanması bu başarıyı daha ileri seviyelere taşımıştır.